Καλώς ήρθατε...

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Το νόημα της Ζωής σε πέντε φράσεις...

Κάνοντας μια βόλτα στο internet έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον blog, το PHYCHEandLIFE. Εκεί λοιπόν, διάβασα ένα άρθρο που με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα και σας το μεταφέρω γιατί νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε κι εσείς.
Η Bronnie Ware είναι μια γυναίκα με δίψα για ζωή, φιλόσοφος, και μέσα από τις συζητήσεις της με ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας μας λέει για ποια πράγματα κυρίως μετάνιωσαν αυτοί οι άνθρωποι, ένα βήμα πριν από το θάνατο. Η Bronnie λέει ότι οι άνθρωποι ωριμάζουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο. Αρνητικά συναισθήματα κυριεύουν τον περισσότερο κόσμο, φόβος, θυμός, τύψεις ωστόσο καθένας προσπαθεί να βρει τη γαλήνη λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Έτσι λοιπόν, συνομιλώντας μαζί τους, καταγράφει το νόημα της ζωής σε πέντε φράσεις, ως εξής:

Μακάρι να είχα το θάρρος να ζήσω τη ζωή μου όπως ήθελα και όχι όπως μου επέβαλαν
Αυτό το λένε οι περισσότεροι άνθρωποι όταν συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους έχει σχεδόν τελειώσει και κοιτώντας στο παρελθόν είναι εύκολο να δουν πόσα όνειρα έμειναν ανεκπλήρωτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκπλήρωσαν ούτε τα μισά από όσα είχαν ονειρευτεί.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε μερικά από τα όνειρά μας στην πορεία.  Η υγεία φέρνει μια ελευθερία που πολύ λίγοι συνειδητοποιούν, έως ότου έρθει ο καιρός και την χάνουν. 

Μακάρι να μην εργαζόμουν τόσο σκληρά
Αυτό το λένε κυρίως άνδρες ασθενείς. Είναι όλοι αυτοί που δεν πρόλαβαν να χαρούν τα παιδιά τους, δεν κατάφεραν να τα πάρουν μια αγκαλιά, να τα μεγαλώσουν, να χαρούν την εφηβεία τους. Είναι όλοι αυτοί που δεν έψαξαν αγάπη από το σύντροφό τους.
Η Bronnie από την πλευρά της μας συμβουλεύει να απλοποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας κάνοντας συνειδητές επιλογές στην πορεία. Δημιουργώντας περισσότερο χώρο στη ζωή μας, γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ανοικτοί σε νέες ευκαιρίες.

Μακάρι να είχα το θάρρος να εκφράσω τα συναισθήματά μου
Πολλοί άνθρωποι δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, προκειμένου να διατηρήσουν ισορροπίες με τους άλλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε μέτριοι ως οντότητες. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την πικρία και τη δυσαρέσκεια.
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις των άλλων. Ωστόσο όταν αλλάζουμε τον τρόπο επικοινωνίας μιλώντας ειλικρινά, θέτουμε τις σχέσεις σε ένα εντελώς νέο και υγιές επίπεδο.

Μακάρι να είχα διατηρήσει επαφή με τους φίλους μου
Συχνά δεν συνειδητοποιούμε τα πραγματικά οφέλη της φιλίας και ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας φθείρει τη φιλία.

Μακάρι να είχα αφήσει τον εαυτό μου να είναι πιο ευτυχισμένος
Πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι το τέλος της ζωής τους ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή. Είχαν μείνει κολλημένοι σε παλιά πρότυπα και συνήθειες. Ο φόβος της αλλαγής τους έκανε να προσποιούνται ακόμα και στον ίδιο τους το εαυτό.

 Πραγματικά, μακάρι να μη χρειαστεί να πω τίποτα από αυτά στο τέλος της ζωής μου...ουτοπικό βέβαια, αφού ο άνθρωπος έχει πάντα το ανικανοποίητο...
Το μόνο όμως που πραγματικά θα ήθελα κλείνοντας τα μάτια μου, είναι να έχω μια γλυκιά γεύση στο στόμα...να πω πως όλα ήταν συνειδητές επιλογές και να μη μετανιώσω!!!


4 σχόλια:

Γωγω είπε...

Καλησπερα Χρυσα :)
Συγχαρητηρια για το ωραιο μπλογκ σου!

Ξεχωριστο, και γεματο νοημα, το κειμενο που παραθετεις!
Ποσες αληθειες ξεσκεπασμενες απο το πεπλο του δηθεν..

καλως σε βρηκα!
Φιλικα Γωγω :)

Μαμά Κουκουβάγια είπε...

Γωγώ, σε ευχαριστώ πάρα πολύ...καλώς όρισες στην παρέα μας! Όντως, μεγάλες αλήθειες που θα πρέπει να γίνουν οδηγός ζωής...Ας τις έχουμε στο μυαλό μας, για να μη χρειαστεί να τις πούμε με το "μακάρι να μην..." μπροστά, αλλά με το "ευτυχώς που..."

efal είπε...

Εγώ μόλις σε βρήκα και δανείστηκα αυτό το υπέροχο ποστ σου για να γράψω το επετειακό μου ποστ :)
Μη χαθούμε!
Ελενα

Μαμά Κουκουβάγια είπε...

efal χαίρομαι που βρεθήκαμε...και χαίρομαι που "δανείστηκες" κάτι "δικό μου"!!!Να τα εκατοστήσει το blog σου...και σίγουρα θα τα λέμε!

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...