Καλώς ήρθατε...

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Νηστίσιμο κέικ με γλάσο πορτοκαλιού

Το Σαββατοκύριακο θα πάμε Χαλκιδική, στη γιαγιά μου...Είναι μια μικρή ευκαιρία να φύγουν και τα παιδιά λίγο από την πόλη τώρα που φτιάχνει ο καιρός, και βασικά είναι και το ετήσιο μνημόσυνο του παππού μου...Όπως και να έχει, θα πάμε σε ένα μέρος που αγαπώ πάρα πολύ και έχω μόνο όμορφες αναμνήσεις από αυτό, και δε σας κρύβω ότι αδημονώ!!! 
Για να μην πάω, λοιπόν, με άδεια χέρια, έκανα ένα νηστίσιμο κέικ να πάω στη γιαγιάκα μου...Είναι πολύ νόστιμο, ακόμα και για όσους δε νηστεύουν, και πολύ εύκολο (άσχετα αν φαίνεται να έχει πολλά υλικά), γιαυτό σας δίνω τη συνταγή.



Υλικά:
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
3 κούπες αλεύρι φαρίνα
1 κουταλάκι σόδα
11/2 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα


Για το γλάσο πορτοκαλιού:
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού


Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μπλέντερ ή το multi το λάδι με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, έως ότου ασπρίσει το μείγμα. Κατόπιν ρίχνουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 δευτερόλεπτα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του λαδιού που ετοιμάσαμε στο μπλέντερ και ανακατεύουμε με το χέρι απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δεν πρέπει να τα ανακατέψουμε πολύ.  Προσθέτουμε τις σταφίδες  και τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε στους 175 C για περίπου μια ώρα.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά (άχνη, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού), και περιχύνουμε το κέικ όσο αυτό είναι ελαφρώς ζεστό.

Το κέικ αυτό δε φουσκώνει ιδιαίτερα, γιαυτό μην ανησυχήσετε και νομίσετε ότι σας "κάθισε", είναι όμως πολύ γευστικό! 

Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

Ρεβεκκα είπε...

ΑΧ ΑΣΕ ΜΕ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΙΠΟΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.ΚΑΛΟ Σ/Κ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.ΦΙΛΙΑ.

Μαμά Κουκουβάγια είπε...

Έλα μωρέ, αν εξαιρέσεις τα καρύδια, δεν έχει και πάαααααρα πολλές θερμίδες!!! Άσε που δεν είναι ακόμα Δευτέρα για να ξεκινήσεις δίαιτα (χιχιχι)...Καλό ΣΚ και σε σένα Ρεβέκκα!

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...