Καλώς ήρθατε...

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Παιδική λογοτεχνία για παιδάκια προσχολικής ηλικίας

Τα βιβλία τα αγαπάω πολύ. Από παιδάκι μου άρεσε να διαβάζω και πολλές φορές δανειζόμουν βιβλία από συμμαθήτριες μου και αργότερα από τη δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής μου.Και αυτό πιστεύω ότι οφείλετε στη μαμά μου, η οποία βέβαια το είχε και απωθημένο που δεν σπούδασε ενώ ήθελε, οπότε με την πρώτη ευκαιρία πάντα μας παρότρυνε στο διάβασμα. Έτσι λοιπόν κι εγώ, θεωρώ ότι από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορώ να δώσω στα παιδιά μου είναι η αγάπη για τα βιβλία. Να τα κάνω να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο που βρίσκεται μέσα σε αυτά...

Γι' αυτό ξεκίνησα από πολύ νωρίς να αγοράζω και να διαβάζω διάφορα βιβλιαράκια στο Βαγγέλη, τα οποία τα διαβάζουμε πολλές φορές! Τώρα φυσικά τα ακούει και η Ιωάννα...Προς μεγάλη μου ευχαρίστηση, έρχεται από μόνος του κρατώντας κάποιο βιβλιαράκι στα χεράκια του και μου λέει "Μαμά θα μου διαβάσεις το παραμύθι;" Εκτός λοιπόν από τα κλασικά παραμυθάκια, προσωπικά έχω μεγάλη αδυναμία στα βιβλία που κυρίως έχουν εκπαιδευτικό - διδακτικό χαρακτήρα. 

Έτσι σκέφτηκα να παρουσιάσω μερικά παιδικά βιβλία, ανάλογα με την ηλικία μας, τα οποία διαβάζουμε και μας αρέσουν πολύ, μέσα από τα οποία μαθαίνουμε πραγματάκια...

Ένα από τα αγαπημένα μας είναι της Ελίνας Χ Μαρμαρίδου, ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ ΠΟΥ ΉΘΕΛΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΦΑΡΟ, εκδόσεις ΔΙΑ ΒΙΟΥ



"Το μικρό βατραχάκι είναι λυπημένο. Νομίζει ότι δεν είναι ωραίο πλασματάκι. Δε μοιάζει καθόλου με τα πανέμορφα, κάτασπρα νούφαρα της λίμνης. Θα προτιμούσε να είχε γεννηθεί κι αυτό νούφαρο και όχι βάτραχος. Όμως η οικογένεια του προσπαθεί να το πείσει ότι έχει άδικο. Γιατί, μπορεί το κάθε πλάσμα στη φύση να είναι διαφορετικό, αλλά όλοι έχουν τις χάρες τους και μαζί μπορούν και πρέπει να ζουν χαρούμενα κι αρμονικά στον κόσμο που έπλασε ο Θεός γι' αυτά."

Ένα βιβλίο που διδάσκει στα παιδάκια και θυμίζει στους μεγάλους ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι και να τον αγαπήσουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Πολύ αισιόδοξο και καλογραμμένο, με ωραία, χαρούμενη εικονογράφηση.


..."Έτσι σε έκανε ο Θεός! 
      Βάτραχος είσαι σωστός!
      Λούλουδα και νουφαράκια 
      είναι άλλα πλασματάκια! 
      Βρεκεκέξ κουέσι κουέσι,
      όλοι έχουμε μια θέση
      στη λιμνούλα που κοιτάς!
      λέει ο βάτραχος μπαμπάς."...




Άλλα αγαπημένα βιβλία είναι η σειρά Νοιάζομαι και Μοιράζομαι της Reynolds Alison, εκδόσεις Μεταίχμιο, για ηλικίες 3-6 χρόνων. Υπάρχουν 4 βιβλία, εμείς έχουμε τα τρία από αυτά:
ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟ (αυτό δεν το έχουμε), ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ (κοντεύει να γίνει ευαγγέλιο από τότε που αποκτήσαμε αδελφή, για ευνόητους λόγους!), ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟ, ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΒΟΗΘΑΕΙ.




 


Ο Τέντι, το αρκουδάκι ήρωας της σειράς, μέσα από την καθημερινότητα του, παίρνει διάφορα μαθήματα, όπως το πόσο σημαντικό και ωραίο είναι να μαθαίνεις να μοιράζεσαι, ή να είσαι ευγενικός και να ζητάς συγνώμη, ή να βοηθάς όταν οι άλλοι σε έχουν ανάγκη! Ρεαλιστικές καταστάσεις της καθημερινότητας των παιδιών, με σαφή και ξεκάθαρο μήνυμα και ωραία εικονογράφηση.

Θα επανέλθω με νεότερα βιβλία μόλις εμπλουτίσουμε την βιβλιοθήκη μας, και μάλλον Χριστουγεννιάτικα, μιας και πλησιάζει ο καιρός και χαιρόμαστε πολύ πολύ!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...